Hverdagsmuseet - Søstedvej 19 - 5792 Årslev - 40221275 - else-marie@syssel.dk

 

Sophie Ibsens dragter

For et par måneder fik museet en henvendelse fra en ældre dame i Ryslinge, Esther Lundsgård.

I 1957 flyttede Esther, sammen med sin mand Frede, til Eskildstrup, hvor de overtog gården Claus Bernsensvej 18 efter en fjern slægtning.

Med gården fulgte en større samling af tøj fra 1800-tallet, og netop tøjet, var årsagen til, at Esther Lundsgård henvendte sig til museet. Historien var, som følger, med Esthers egne ord:

"Sofie Ibsen, født Jørgensen, i Søllinge Ellegaard.

Hans Lundsgaard sammen med sine søskende. Bagest fra venstre: Henrik Jensen Lundsgaard, Augusta Lundsgaard,  ?, Signe, Agnes, Hans Esben, Marie og Jens. Marie Lundsgaard blev senere en meget brugt fotograf.
 


Esther og Frede Lundsgaard. Gift i 1941. Overtog gården i Eskildstrup i 1957
 

 


Farvelagt luftfoto af Søllinge Ellegaard ca. 1950

Søllinge Ellegaard malet af maler Karl Hansen Søllinge i 1916

Sophie og Rasmus Ibsen, gift 1876. Brudekjolen befinder sig på Ringe Museum.
 

Født den 25. Maj 1851.
Blev gift med Rasmus Ibsen 1876, de boede i Eskilstrup, hvor de byggede nyt stuehus, det kostede knap 6000 kr.De fik ingen børn, Sofie kunne ikke lide børn. Rasmus Ibsens kusine var mor til Augusta.

Omkring 1900 ville de have en af Augustas søstre derhen, men hun ville ikke, så blev det Augusta, Sofie var vist ikke så nem.

I 1920 blev Augusta gift med Kristian Kristiansen fra Harndrup. De fik heller ingen børn, så det blev os, der overtog gården i Eskilstrup, min mand var brorsøn til Augusta.


Samtidig modejournal

 


Gården i Eskildstrup. Farvelagt luftfoto ca. 1950

Da Sofie var gammel, sagde hun, at hendes kjoler skulle hænge til minde om hende, derfor har jeg dem.
Sophies tøj passede perfekt


Noget af Sophies mere hverdagsprægede tøj.

De har været vist frem mange gange. For eksempel Svendborg-Odense jernbanens 100 års jubilæum, hvor vi var 9 unge piger og to koner samt to herrer med i gamle dragter, Brudeparret gik først og følget bagefter. Kjolerne har også været i forsamlingshuset nogle gange og andre steder, mange har set dem, især førhen, også privat."I forbindelse med besøget hos Esther, fik vi taget kopier af forskellige fotografier, med relevans til de modtagne effekter, vi manglede dog stadig et billede af Søllinge Ellegaard.

Via min morbror Poul i Ringe, der ligeledes er opvokset i Søllinge, fik vi kontakt til Else-Marie Nielsen i Søllinge. Else, der i dag er 80 år, er født på Søllinge Ellegaard, og som voksen overtog hun, sammen med sin mand gården efter forældrene, der byggede et aftægtshus for enden af indkørslen.



Sophies hovedbeklædning


En af Sophies utroligt smukke rejsedragter. 

Ved besøget hos Else Nielsen fik vi adskillige gode historier med hjem i rygsækken, en enkelt skal næsten gengives her: Som alle andre gårdmænd var Sofies far naturligvis med i bylauget, der mødtes ved bystævnet når vigtige beslutninger skulle tages. På et tidspunkt blev han uenig med de øvrige gårdmænd, årsagen er for længst glemt, tog sin sten og gik hjem.

Else husker fra sin barndom, at stenen lå ved porten til gården, senere brugte hendes far den i forbindelse med etablering af en stenhøj.  Slutningen på den gamle historie blev, at stenen kom tilbage til sin oprindelige plads i 1948, hvor bystævnet holdt 100-års jubilæum. Rasmus Ibsen, Sofies mand, var i øvrigt fætter til Elses farfar.


Bystævnet i Søllinge januar 2011