Hverdagsmuseet - Søstedvej 19 - 5792 Årslev - 40221275 - else-marie@syssel.dk

 

Julen  
 

 

I starten af December delte lærer Sehested bestillingssedler ud, det gjaldt årets julebøger. Der var forskellige muligheder: Til de voksne var der blandt andet Hjemmets Jul, og Ved Julelampens Skær, børnene kunne vælge Børnenes Julebog, Mod Jul eller Børnenes Historiebog, alt efter alder. Jeg mener desuden der var forskellige satiriske hæfter, blandt andet Blæksprutten.

Når sedlen var afleveret fortsatte hverdagen uanfægtet, der var endnu længe til jul.

En aften, et godt stykke inde i December, mødtes børn og forældre, ja hele skolekredsen, til juleklip på friskolen.

Først kom Højskolesangbogen frem, og der blev sunget et par af vore gamle julesange. herefter fandt alle deres medbragte sakse, blyanter, skabeloner og så videre frem af tasken. De næste par timer blev der arbejdet ihærdigt på pynten til årets juletræ i forsamlingshuset, fjerde juledag. De fleste  lavede det samme år efter år. Min far lavede lygter og min mor var en mester til flettede julehjerter, ja, der var en sådan efterspørgsel, at de begge sad og fremstillede julepynt hver aften frem til jul.

Alle nød denne aften på skolen inden julens travlhed for alvor satte ind. Medens fingrene flittigt klippede og klistrede, gik snakken lystigt. Den medbragte kaffe kom frem fra taskerne, og der blev sluttet af med endnu et par sange.

Når der overhovedet skulle fremstilles så meget julepynt, år efter år, hang det sammen med, at der på Årslev Friskole var tradition for, at vi efter dansen om juletræet, og de obligatoriske sanglege, fik fordelt julepynten i blandt os, og det var her, at nogle stykker julepynt var særligt attraktive.

Når jeg i dag kigger på mit dejlige juletræ, flot pyntet af Kristina og Cecilie, datter og datterdatter, hvor de gamle lygter og julehjerter hænger side om side med Cecilies perlefabrikationer, spekulerer jeg uvilkårligt på, hvor mange steder de mon stadig har bevaret den gamle pynt fra friskolens juletræ.

 

Julegaver.

Efterhånden blev det tid til indkøb af julegaver.

En dag hen i December smuttede jeg indenfor hos købmand Rasmussen og hans kone Edith, forretningen lå lige på skolevejen.

Edith spurgte, hvad hun kunne hjælpe mig med. Jo, jeg skulle jo købe julegaver til mine forældre og bedsteforældre. Der var nok at vælge imellem blandt alle de ting, som købmandskonen satte frem på disken. Lagkagefad, askebæger,  figurer, sæbe, køkkengrej, der var utallige muligheder, og jeg tog mig god tid til, at finde det helt rigtige til dem hver især, alt imens Edith ekspederede andre kunder, og kom med gode råd, angående mine valg.

Efter mange overvejelser, og snak frem og tilbage, lå fire ting tilbage på disken. Alt blev pakket fint ind, og lagt ned i skoletasken. Jeg fik et bolsje, sagde tak for i dag, og cyklede hjem.

Ikke et øjeblik overvejede jeg på, at betale for tingene. vi købte, som alle andre dengang, på bog.

Flere år senere fandt jeg ud af, at min mor i god tid inden jul, aftalte med købmanden, hvor meget der måtte købes julegaver for, således kunne Edith finde de ting frem, som var i den acceptable prisgruppe.

Som årene gik, fik jeg faste lommepenge, og kunne betale kontant, men jeg købte gennem alle barneårene mine gaver hos købmand Rasmussen i Årslev, og de hjalp mig troligt med at finde de rigtige ting.

Julekort

En af de sidste dage inden jul, fandt min far fyldepennen frem, det var hans opgave at skrive julekort. Her i huset blev der almindeligvis bare skrevet: Med ønsket om en glædelig jul ........
Når jeg finder de gamle julekort frem, som er modtaget her på Hestehavegaard, er indholdet nogle gange mere varieret, og der kan læses en del mellem linierne, både trist og glædeligt, som dette fra Inger og Niels, modtaget i 1962.

En rigtig glædelig Jul og et godt Nytår ønskes eder og Tillykke med fødselsdagen.
nu er sommeren gået og vi venter Jer stadig, kan det ikke snart blive vores tur. Rasmus fejrede 75- årsdagen i København og Jul med.

Venlig hilsen Inger og Niels.

Inger og Niels var min farfars bror og svigerinde, og de boede i barndomshjemmet nedenfor Munkebo Bakke.
Rasmus var endnu en bror, der boede
i Kerteminde.

Endnu et julekort, skrevet i 1973, fra Ingeborg og Thorvald Sehested, mangeårige ledere af Årslev friskole, nu efter pensionen bosat i Ringe.

Kære alle i Jeres store familie.

En af vore juleglæder er hilsener fra gamle elever og andre gode venner, derfor tak for trofastheden i de mange år. Det sker tit, at vi snakker om Jer fra Aarslev-tiden, selv om det snart er en del år siden. Vi håber, din far  har det godt Børge, selv om alderen gør sig gældende, det mærker vi også, men for tiden er vi raske. Vi har besøgt Arne på Sjællands Odde og de 3 ved Kbhn. Ove og Gerda kommer på søndag til 29.- Vi har god varme.

I ønskes alle en rigtig god, hyggelig juletid og et lykkeligt år 1974. De venligste hilsener fra

Ingeborg og Th.S. Ringe.

 

Her et af de mere almindelige, og dog.

Hele familien ønskes en glædelig Jul samt et godt Nytaar tak for aaret der svandt.

Venlig hilsen

      hils Else og Peter

Svend og Inger.                         

Vi har Juleøl.

Svend var min fars morbror, han var ugift, men boede, sammen med sin husholderske Inger, det var et gæstfrit hjem, hvor der altid var kaffe på kanden, og hjemmebrygget øl til enhver, der måtte komme forbi.

Her prøvesmager Svend og Inger øllet.

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Julen anno 1960

Julen anno 1960