Hverdagsmuseet - Søstedvej 19 - 5792 Årslev - 40221275 - else-marie@syssel.dk

 

Svend Aage

Svend Aage får et særligt glimt i øjet når talen falder på hans opvækst hos Ada på børnehjemmet Vesterbo i Ryslinge.

Egentlig stod det ikke skrevet i kortene, at alting skulle vende sig til det bedste da Svend Aages mor døde fra syv børn, hvoraf den yngste, dagens fødselar, var bare et halvt år.

Efter moderens død kom de to ældste børn ud at tjene, og de sidste fem kom på børnehjemmet i Palleshave, hvor friskolen lå lige op til.

Børnene fik tidligt ansvar, udover at gå i skole, hjalp de til med alt forefaldende på børnehjemmet, hvilket blandt andet indebar, at muge ud hos køerne og fodre grise; men her havde de det vel ikke anderledes end deres skolekammerater, der ligeledes måtte yde deres derhjemme.

 

 

 

Efter nogle år flyttedes Svend Aage og broderen til børnehjemmet Vesterbo i Ryslinge, der lededes dygtigt og kompetent af den varmhjertede Ada, en ældre sygeplejerske med stor forståelse for børn, og børns behov.

Fra Vesterbo stammer alle Svend Aages glade barndomsminder, Ada var som en mor for den lille flok, der var kommet i hendes varetægt. Otte til ni børn var de ad gangen, just ikke flere end der ofte var i de omkringliggende huse.

Hjælpsomheden var stor i det lille samfund, kom det byens handlende for øre, at det kneb på børnehjemmet, enedes de hurtigt om en indsamling så stedet igen kom på fode.

Ada havde en adopteret datter, Hedvig Børsen, som tog over da kræfterne begyndte at svinde, men stedet fortsatte i samme ånd som altid, og børnene hang ved deres gamle hjem.

På billedet er " børnene " samlet i 1970. Svend Aage ses lige i midten af billedet, ved siden af sin bror Verner, og i blomstret kjole Hedvig Børsen.

 

Svend Aage, og hans kone Asta, er kendte mennesker i Nørre Søbys gadebillede, ja Asta er indfødt Nørre Søby-er, datter af Frederik Ellegaard, der havde Nørre Søby Auto lige overfor gadekæret.

I mange år, fra brylluppet i Nørre Søby kirke den 19 - 11 - 1960, lå hjemmet på Radbyvej, hvor også døtrene Lis - Karen og Rikke  voksede op, men da den nye bebyggelse tog form på Kirkeløkken, besluttede Asta og Svend Aage, at det var tid for forandringer, et mindre hus, og knap så tidkrævende en have var målet.

Om haven er blevet mindre tidkrævende vil jeg lade stå uimodsagt, men Svend Aage har i alt fald kræset for den ned til mindste detalje, helt hen til Astas lille plantebord ved indgangen til huset.

Det er da gået helt godt for et børnehjemsbarn fra Vesterbo.

Else-Marie.

 

Det er efterhånden generationer siden, at rok og ten var blandt husmødrenes mange tidkrævende redskaber, men jo dengang en nødvendighed til fremstilling af garn fra fårenes uld.

Svend Aage var som barn fascineret af plejemor Adas gamle rok, og hun lovede ham, at den skulle han få når hun en gang ikke var mere. Rokken flyttede da også med til Kirkeløkken, men Svend Aage har i dag foræret den til Hestehavegaards Hverdagsmuseum, hvor den kan ses i vores lille bibliotek.

Til foråret håber vi, at kunne vise den i brug i forbindelse med kulturens dag lørdag den 4. maj. Peters søster Lis, er gået i gang med et kursus i spinding, og har til det formål allerede samlet en del Lama-og fåreuld, " nu håber jeg bare, at jeg bliver dygtig nok ", siger hun.

Lis har i øvrigt foræret museet en strikkemaskine, som hun tog i brug første gang omkring 12-års alderen, den vil naturligvis blive demonstreret ved samme lejlighed. Lis er en årgang 1945.