Hverdagsmuseet - Søstedvej 19 - 5792 Årslev - 40221275 - else-marie@syssel.dk

 

Barndommens jul!

 

 

Når rengøringen her i starten af december er tilendebragt " på bedste vis ", er det tid, at finde kravlenisser og anden julepynt frem fra kister og skabe.

Når flettede julehjerter, lygter med røde cellofanruder, crepepapirsroser og trompetengle breder sig ud over mit køkkenbord, går tankerne på langfart til barndommens decemberaftner, hvor julepynten, i selv samme køkken, blev fremstillet af mine forældres flittige hænder, meget af det beregnet til skolens juletræ i Årslev forsamlingshus fjerde juledag, beskrevet i Skulderbladet december 2013.

Blandt mine mange stilehæfter fra Årslev Friskole, der alle kan ses her på museet, har jeg fundet en levende beskrivelse af julen 1960, hvor jeg var ni år.

 

Julen 1960.

 

Dagen før juleaften koger vi klejner, jeg vender dem om.

Næste dag kunne jeg næsten ikke vente, til det blev aften. Så fik jeg en malebog, for at få tiden til at gå.

Endelig blev det aften, men først skulle vi vaskes og klædes om.

Nu skulle vi spise, vi fik også budding, der var en nød i, og den der fik den, måtte ikke spise den, men lægge den. Min far ville have først, men jeg ville også have først, jeg fik nødden. Min farfar ville drille og så viste han mig en kirsebærsten og sagde det var nødden, jeg fik så mandlen, ( mandelgaven, red. ) det var en garder af chokolade, jeg har spist den.

 

Da vi var færdige med at spise, skulle der danses om juletræet. Jeg tændte lysene og tror , der var 18, nu skulle vi danse om træet, vi sang mange sange, både Glade jul, Højt fra træets grønne top, og mange flere. Mor fik en skål af mig, farmor et lys i en stage, farfar en pakke Golf ( cigarer, red. ), min far en negleklipper. Jeg fik støvler af Mor, af far fik jeg legoklodser, af farmor og farfar fik jeg et ur, det lå i en hel masse papir, og så har jeg fået blokfløjte og meget andet. Kl. tolv gik vi i seng, jeg sov med set samme.

 

Næste morgen stod jeg op kl. ni, så gik vi ind i stuen, der var dejligt varmt. Så lagde jeg mig på sofaen, den stod henne ved vinduerne, så det var nemt at se ( at læse, red. ). Bagefter skulle vi spise, det gjorde vi i køkkenet. Om eftermiddagen læste jeg i julebogen, tredie juledag var det farfars fødselsdag. Af mig fik han en sæbekop, som han er glad for, han har sat den nede i kostalden. Om aftenen fik vi chokolade.

 

Femte juledag om aftenen skulle vi til juletræ i forsamlingshuset, vi blev kørt i bil derop ( den lokale Lillebilchauffør, Laura fra Freltofte, blev bestilt til kørslen, vi havde ikke selv bil, red. ), vi kom lidt før der blev lukket op, det blev der kl. 7. Juletræet var fint, først skulle der danses om træet og synges. Bagefter skulle pynten af træet, så fik vi hver en sodavand, endelig skulle vi lege, vi legede tyv og mange andre lege, der skulle også danses, vi dansede også mange forskellige danse.

 

skulle vi have en pose slik, så satte vi os til at spise af den, de voksne var kommet ind igen, de havde været inde og drikke kaffe. Så skulle de store spille, jeg ved ikke rigtig, hvad det hed, men det var en konge og en datter. Datteren skulle giftes, men hun ville ikke, derfor satte kongen hende til at være kokkepige, men hun kunne ikke lave mad, så sagde hun. Her står jeg og kan hverken dit eller dat, hvad skal mig arme stakkel dog gøre. Men så kom den fattige dreng og sang, så kan jeg ikke huske mere om det.

 

Men vi andre skulle også spille en, som hed kjolerne. Jeg var grøn, Margit blå, Jonna rød, Bodil hvid, Gerda alle farver, Karen-Elise gul, Ulla sort. Jeg gik først, og vi skulle synge, da vi var færdige, skulle vi hjem.

Ja, sådan gik den jul.

 

Her fra Hverdagsmuseet vil vi gerne ønske alle en glædelig jul.

 

Else-Marie.