Hverdagsmuseet - Søstedvej 19 - 5792 Årslev - 40221275

Får slagtet på toilet
 

For mange år siden oplevede jeg under en rejse i Nordvestgrønland, hvorledes et primitivt næsten naturfolk reagerede på civilisationens mange vidundere. Samtlige beboere fra en række små udsteder var blevet tvangsforflyttet til en såkaldt by med boligblokke og lejligheder med moderne faciliteter. En gammel grønlænder havde skudt en sæl. I den nye tvangstildelte lejlighed forefandtes en særpræget indretning, som de civiliserede danskere kaldte for et badekar. Ingen havde fortalt den gamle grønlænder, hvad sådant et trug skulle anvendes til. Han fandt det imidlertid særdeles velegnet til at slagte sæler i. Så slap han for al blodet på gulvet eller at stå udenfor i kulden.
Men det er nu mange år siden - og det var jo et primitivt, uoplyst naturfolk, der opførte sig så uetisk - set med danske øjne. Da jeg læste artiklen i Landbrug Fyn med overskriften " Får slagtet på toilet " troede jeg først det var løgn; dernæst kom jeg på den tanke, at et menneske fra et af jordens sidste primitive folkeslag var på gennemfart;  men artiklen beskrev detaljeret, hvorledes "almindelige" fynske personer var blevet afsløret i, at holde hjemmeslagteri af får på et toilet.
Opførsel af den slags degenererer automatisk den/de involverede til et moralsk Neanthalderstade. Hvor dybt kan man synke rent moralsk ? Hvor lidt respekt kan man have for de levende væsener, man omgås og konverterer til egen føde. Åbenbart ingen.
Da jeg filosoferede yderligere over overskriften kom jeg til at tænke på et af de mange lokumsskilte, der mere eller mindre velmenende er placeret på offentlige toiletter. Og det bar just teksten : "Ingen cigaretskod i urinalet", hvilket absolut havde hørt hjemme på det hjemmeslagtertoilet, hvor de fynske får havde endt deres liv i lort og urin. Det ville jo være uhygiejnisk med cigaretskod i det kød, der skulle være menneskeføde. Fy for en fynsk absurditet. Tilføjes skal det, at ingen primitiv grønlænder kunne drømme om, at smide cigaretskod i det badekar, hvor de slagtede sæler.

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[Startside]
[Op]