Hverdagsmuseet - Søstedvej 19 - 5792 Årslev - 40221275 - else-marie@syssel.dk


Efterhånden kan vi her på museet lave en hel afdeling med effekter fra Nørre Søby, den nys ankomne brudekjole, og sko, er ingen undtagelse.

Min svigerinde Lis, der har tilbragt det meste af sit voksenliv i Sverige, havde længe snakket om, at hun gerne ville forære sin brudekjole til museet, og nu sidst hun kom på besøg, var det ikke kun medbringende omtalte kjole, men to ungpigekjoler var ligeledes kommet med i kufferten.

Alle tre kjoler er syet af Lis’ mor, Grethe Albrekt. Den sorte fløjlskjole er fra brødrenes konfirmation i 1964.

Lis og Hans Rasmussen blev gift i Nørre Søby kirke den 25. juni 1966 hos Pastor Rasmussen. Festen holdtes hjemme i stuerne på Odensevej 42.

De unge mennesker tilbragte de første år i Allested, hvor også datteren Ann-Sofie kom til verden.  

Herefter trak den store verden med Australien i front. Det varede dog kun forholdsvis kort tid før de igen var på hjemlandets jord, hvor de tilbragte de næste par år på at finde et blivende sted, og det blev så på den anden side af sundet, hvor de i 1984 fik endnu en datter, Ann-Marie. Lis og Hans har nu i over fyrre år fordelt tiden mellem hjemmet i Oxie og sommerhuset på Österlen. Begge træffes på kulturdagen lørdag den 4. maj her på museet.

Lis vil blandt andet vise, hvordan en strikkemaskine fra omkring 1960 fungerer

Else-Marie

Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det. Den tilsyneladende pæne dreng i midten er den mangeårige redaktør for Skulderbladet for Nørre Søby og omegn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maskinen til venstre er en Passap strikkemaskine Lis's mor købte omkring 1960/61. Det blev Lis, der kom til at bruge den mest, og i tidens løb er det blevet til adskillige trøjer m.m..

Maskinen til højre er også en strikkemaskine, men den er beregnet til strømper og har været brugt til en form for hjemmeindustri. Folk har siddet hjemme og strikket løs, men hvornår og til hvem?
Den historie vil vi fortælle, når vi ved lidt mere. Lis's mand Hans købte den på et loppemarked for at give den til museet. Som det fremgår af billedet til højre, er den i den oprindelige forsendelseskasse. Vi er glade for den, men har dog endnu ikke kunnet få den til at strikke. Som ved Passapen, mangler vi en instruktionsbog. Hvis du kender nogen eller selv har en viden eller en brugsanvisning, er du meget velkommen til at kontakte museet.