Hverdagsmuseet - Søstedvej 19 - 5792 Årslev - 40221275 - else-marie@syssel.dk


Jan og Kirsten Lystrup

Mennesker kommer og går igennem ens tilværelse, således også Kirsten og Jan, som jeg traf i forbindelse med, at jeg åbnede butik for håndarbejde og anden husflid i Nørre Søby tilbage i 1991.
Kirsten er uddannet sygeplejerske, i dag pensioneret, og arbejdede det meste af sit voksenliv på Odense Universitetshospital, fritiden blev brugt på diverse håndarbejder, først og fremmest patchwork, som hun solgte rundt om, hvor muligheden gav sig, herunder Syssel i Nørre Søby.

I 1995 flyttede Peter og jeg her til Hestehavegaard, og vi mistede tildels kontakten til Kirsten og Jan, mødtes sporadisk ved sammenkomster hos fælles venner i Nørre Søby, ellers ikke.

For nylig ringede Kirsten imidlertid, " vi har en gammel rok, der har tilhørt Min mors faster, Dorothea Nielsen, og nok også lidt andre småtterier, var det noget for museet? "
Vi var, som altid, interesserede, og mødtes nogle dage senere over en kop kaffe, og en snak om tingene,her på museet.
Kirsten er vokset op i Langeskov hos sine forældre, Karen Elise og Poul Jørgensen, her boede også bedsteforældrene Johanne og Peter Nielsen.

Karen Elise var bare syv år da hun sammen med sine forældre flyttede til Langeskov. De første skoleår blev tilbragt på Elisabeth Detlefsens Pigeskole på Nonnebjergvej, hvorfra hun i 1932 fortsatte på St. Knuds Gymnasium på Langelinie, hun blev konfirmeret i 1935, og fik en realeksamen i 1937.

Karakterbøgerne er bevarede, og dem kan hun godt være bekendt at vise frem.

Et eksempel på Kirstens utroligt flotte patchwork.

 

 

 

 

Johannes dåbsattest fra 1886

 

Nu var det ikke skole og lektier altsammen, i gården overfor boede den jævnaldrende Anna, disse to enebørn blev veninder for livet. Anna fik ingen børn selv, men blev regnet for en del af den familie Karen Elise selv stiftede, og de blev begge boende i Langeskov. En lille del af de hæfter Kirsten og Jan medbragte til museet indeholdt en enkelt skrivebog af Annas samt to af hendes mors, Marie Sørensen - gift Hasager -, håndskrevne opskrifter.

Karen Elises mor, Kirstens mormor, Johanne Markussen, blev født i Bred ved Vissenbjerg i 1886, som datter af gårdmand Jørgen Christian Markussen og hustru Ane Kirstine Krog, for nu at blive i datidens skrivemåde.

 

Flottere håndskrift er det svært at forestille sig.

Johanne tilbragte sine syv skoleår på Bred skole, hvorfra en god del skolehæfter er bevaret, sirligt skrevet med pen og blæk.

Som mange andre unge piger i tiden, tog Johanne ud at tjene, men ikke hvor som helst, som det tydeligt fremgår af de bevarede skudsmålsbreve fra blandt andet Ravnholt gods på Midtfyn.

I tiden på Ravnholt gav Johanne sig tid til at skrive menuer og opskrifter ned. I dag ville vi studse over, at en forret, som for eksempel øllebrød, var på menuen, til herskabet forstås.

Johanne blev gift med Peter Nielsen, og stiftede sammen med ham hjemmet i Langeskov.  

 

 

Johanne har minutiøst skrevet hver eneste dags menu ned, og på den måde, uden at vide det, været med til at bevare et værdifuldt stykke
hverdagshistorie og give et indblik i livet på Ravnholt, det sidste år før 1. verdenskrig.

Lørdag den 9. november 1912 stod menuen på øllebrød, dyreryg og grov salat

Ravnholt en kold martsdag i 2013. Hovedbygningen, som ses her, har næppe set meget anderledes ud for 100 år siden.

Johannes skudsmålsblade fra februar og maj 1913.

.

Kageopskrifter fra før verden gik af lave