Hverdagsmuseet - Søstedvej 19 - 5792 Årslev - 40221275

Kultur- og aktivitetsdagen lørdag den 21. maj 2016
Museets samlinger er åbne og vi byder på en kop kaffe med kage.
Åbne værksteder 10 - 16 Særudstilling med brudekjoler 10-16
Her i Hverdagsmuseet er vi glade for at kunne præsentere et flot program til kultur- og aktivitetsdagen med udstillinger og aktiviteter.
I forbindelse med kulturdagen benytter vi lejligheden til at udstille brudekjoler, bååde vore egne samt kjoler vi har til låns fra området.
Tidens telegrammer vil, i forbindelse med ovenstående, ligge fremme til gennemsyn, og man kan orientere sig angående glade givere.
For 3 år siden havde vi også en spændende dag med rigtig mange besøgende og en stor flok aktive og engagerede håndarbejdere.

Herunder ses en række billeder fra Kulturdagen i 2013. Det var den gang den mest omfattende kulturdag, men det synes som om programmet bare vokser og vokser - heldigvis - og vidner om et utroligt aktivt lokalområde, der nok er værd at besøge - og slå sig ned i.

I forbindelse med kulturdagen, 21-5-2016, udstiller vi museets brudekjoler, blandt hvilke en netop ankommet kjole, syet af faldskærmsstof i 1948, kommer fra Ruth Berzinskis i København. Ruth blev født i København i 1918, men boede det meste af sin barndom hos sin bedstemor i Fåborg. Ruth var gift med Albert, der kom fra Letland, de to nåede at fejre guldbryllup sammen inden Albert døde for år tilbage.

Ruths kjole ses til højre.

Netop omkring brudekjolen gemmer der sig et lille nostalgisk gen i de fleste kvinder. Bryllupsdagen står med en særlig stråleglans i erindringen, kjole, slør, brudebuket, telegrammer, alt bliver pænt lagt sammen, og anbragt i æsker og kommodeskuffer, gemt, men ikke glemt.

Som et enkelt lille eksempel kunne vi tage Erna Lyth Larsen fra Nørre Søby, der  i 1929 blev gift med sin Karl. Hvad der blev af kjolen må stå hen i det uvisse, men efter brylluppet fandt Erna en skotøjsæske, hvori hun, sirligt indpakket i sløret, anbragte sin brudebuket. Skotøjsæsken befinder sig i dag her på museet, og vil stå fremme på kulturdagen sammen med bryllupsbilledet, der er taget foran det gamle forsamlingshus i Nørre Søby.

Sammen med nogle få af museets egne kjoler, vil vi, ligeledes på lørdag den 21. vise , tre kjoler fra Nørre Søby, der omhyggeligt er blevet passet på over årene.

De flittige damer i fuld sving. Udover selve arbejdet med de mange former for håndarbejde, blev der også rig lejlighed til en hyggesnak både indbyrdes og med de besøgende. Brudene fra dengang er:

Kniplinger i Hestehavegaards Hverdagsmuseum. Det er imponerende, hvad man kan få ud af en rulle tråd. Der skal en sikker hånd og mange års øvelse til, men så er er heller ikke grænser for, hvad der kan fremstilles. Kniplinger er både til hverdag og til fest. I museets samlinger kan man få et godt indtryk af de mange ting kniplinger blev brugt til i forgangne tider.

Annelise, gift med Benny Koch i Thomas Kingo Kirke den 15-1-1972.

Foroven: En moderne rok med både frem- og tilbagekørsel. Dragten er ikke fra Fyn, men fra Oxie i udkanten af Malmö. Rokken er helt ny og er med sine to pedaler noget mere anvendelig end de ældre modeller. De ældre modeller findes til gengæld i mange variationer i Hverdagsmuseet.

Til venstre i billeder arbejder Kirsten Rasmussen med patchwork. Også her i 2016 er Kirsten med i det arbejdende værksted.


Dina, gift med Gert Irming i Rolfsted Kirke den 30. maj 1987.
Brudepige Jette Lundstrøm, 9 år.
Bryllupsbillederne, taget hos Fredes Foto i Ringe, kan ses her på stedet, vi har desværre ikke mulighed for at scanne dem ind.
Festen blev holdt i Ferritslev Friskole med ca. 80 gæster

Thea Rosenby i gang med smyrnanålen. Desværre kan Thea ikke være med denne gang, men forhåbentligt i 2019, til næste kultur- og aktivitetsdag.

Så flot kan det laves - ganske imponerende.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En lille bryllupsgæst anno 1926, iført en af Aases små pigekjoler fra dengang.

Knud Reffstrup


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aase, gift med Knud Reffstrup i Nørre Søby Kirke den 31-5-1947.
Kjolen er syet af Fru Christiansen, Højby, velrenommeret syerske, som Aase skriver.
" Stoffet er købt i " Munke Mølles Klædesudsalg, Odense, betjent af Verner Hempler ( fra Nørre Søby Mølle ). - Sløret ligeså; efter Verners forslag kantet enkelt med trukne tråde ".
Sammen med brudekjolen er forskellige små effekter fra bryllupsdagen, jeg kan her lige nævne den lille sutsko, der hang efter bilen da Aase og Knud kørte fra forsamlingshuset, den har nok ikke larmet så meget, som de mange dåser vi bruger i dag.
Og Aase fortsætter. " Efter vielsen kørte vi til Odense til fotografering hos Merrild i Vestergade. Hjem til Nørre Søby Central ( nuværende Odensevej 12 ), hvor gæsterne var samlet i haven til en forfriskning på den meget varme dag, 31 gr. c.
Herfra gik vi med spillemand i spidsen ( kan desværre ikke ses på billedet ) til det gamle forsamlingshus, der lå på nuværende " Trekanten " ud mod Kirkesøvej. 

Fra Freltofte kommer:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Astrid, gift med Poul Bent Larsen i Skrave Kirke i Sønderjylland den 5. Juli 1975.
Kjolen, og skørtet, er syet af Pouls mor, en enkel kjole, helt i tidens stil.
Af resterne fra kjolen, kunne der lige blive en lille dåbskjole.

Astrid har flere gange snakket om, at hun ville forære sin mors brudebuket til museet, den er nu vel ankommet i det brune karduspapir, hvor den har tilbragt alle årene, siden brylluppet i Gjellerup Kirke den 30-12-1945, ikke en gang brudgommens brystbuket mangler.
Astrids forældre mødte hinanden i 1942, det har Astrids far skrevet en lille historie om, lige så romantisk, som den slags bør være.

 

 

 

Karen Margrethe , gift med Aage Spejlborg i Thurø kirke 29-11-1975.
Kjolen er købt i EVA, Brudenes Magasin.
Bemærk brudens sko.
Brudgommens tøj er ikke så ofte at finde i gemmerne, men fra Poul Bent kommer en flot mørk grøn jakke sammen med tidens slips i brune nuancer.
Aage førte Karen Margrethe ned af kirkegulvet iført mørk brun velourhabit med tilhørende butterfly

.

 

Min mor, Marie, syede selv sin brudekjole, og den lille visittaske, af sølvgrå taft/brokade.
Marie blev gift med Børge Rasmussen i Sdr. Nærå Valgmenighedskirke den 24-9-1954.
Sammen med kjolen ligger telegrammerne fra dengang.
Festen blev holdt her på gården, hvor parret skulle bo fremover.Kjolen blev båret igen ved sølvbrylluppet i 1979, hertil havde hun hæklet et lille sjal, festen blev holdt hos Nyboe i Freltofte.

Lis, gift med Hans Rasmussen i Nørre Søby kirke den 25-6-1966, den eneste korte kjole, syet af Lis's mor, Grethe Albrekt.

Kristina, vores datter, gift med Joel Vest i Jesu Kirken i Valby den 8-5-2004. Kjolen, og kåben, er syet i henholdvis silke og brokade, begge metervarer fundet i ældre butikker i hovedstaden.

Kristina var højgravid, og fødte sin datter, Cecilie, 3 uger senere.Mønsteret er fra Butterick, og er at finde blandt firmaets historiske mønstre.
Arbejdende værksteder

I de arbejdende værksteder kan der købes forskellige former for håndarbejde m.m.

 

Lis Rasmussen Uldspinding og brikvævning 10-16
Ann-Sofie Albrekt Brikvævning, farvning af uldgarn, indsamling af naturmaterialer til farvning 10-14
Find materialer til plantefarvning i skov og på eng 11 og 14
Dina Irming Patchwork 10-16
Karen Margrethe Spejlborg

Udstilling af materier

10-16
Karen Magrethe med et lille udpluk af hendes mange spændende billeder. På kultur-og aktivitetsdagen vil der blive lejlighed til at stifte nærmere bekendtskab med Karen Margrethes billeder og deres univers.

Jo mere man betragter Karen Margrethes billeder desto mere holder man af dem, fra de mest underfundige fugle via forsteninger til mystiske kvinder, der tænker på ...

 
 
 
Birgitte Erlund Dekorationer og billedkunst med papir og saks 10-16
Kirsten Rasmussen, patchwork Patchwork 10-16
Pia Duvander Knipling 10-16
Marie Hansen Strikning af halstørklæder 10-16
Ruth Hansen Strikning 10-16

[Startside]