Hverdagsmuseet - Søstedvej 19 - 5792 Årslev - 40221275 - else-marie@syssel.dk

 

Historierne bag mine 2 lyserøde kjoler til Hverdagsmuseet.

 

Den lille fløjlskjole  blev syet til mig, da jeg ca. 2 år gammel var på ferie på Korinth Central. Alene!!  - Jeg er født på Nørre Søby Central, hvor min mor var bestyrer. Det var nødvendigt med medhjælp, og de unge piger blev en del af familien.  I 1923 var Jenny fra Fangel ansat; men da det blev klart, at der var småfolk i vente, meddelte hun, at så rejste hun ved næste skiftedag! Hun brød sig ikke om børn!  – Det gik, som det så ofte gør:  da først den lille pige havde gjort sin entre, varede det ikke længe, før det ændrede sig.  Imidlertid havde Jenny fundet en kæreste i Korinth (jeg tror, han hed Verner), så da der blev en ledig plads på Korinth Central, søgte og fik hun den. Forbindelsen mellem os blev ikke brudt. Jeg kom på ferie i Korinth, og her blev jeg forkælet. Bestyreren, fru Carstensen og Jenny syede den lille kjole til mig. Også en lille underkjole (kommer, hvis jeg finder den).

Jenny overtog Korinth Central efter fru Carstensen.  -  Jeg husker, at jeg var med til Jenny og Verners bryllup i Brahetrolleborg Kirke – efterfølgende fest på Korinth Kro, hvor jeg oplevede mit første Overflødighedshorn – det var SÅ FLOT – jeg har aldrig glemt det.

 

Den lyserøde crepe de chine – kjole har også sin historie.

Et år fik jeg i jule- og fødselsgave et STORT stykke stof (syntes jeg).  Der blev syet en kjole til mig med rundskåret nederdel. Jeg har vel været 3-4 år. Størrelsesmæssigt klarede den en eller to sæsoner, så var den for lille. Nu viste det sig praktisk med det store stykke stof. Nederdelen blev klippet fra  (den blev i øvrigt til 2 ”friserslag” – et til mor og et til mig).  – Så begyndte en ny tilværelse for overdelen; den fik nederdel af flæser, og den kunne vokse i takt med mig i flere år.

Disse kjoler har fulgt mig igennem livet, og det glæder mig, hvis de og historierne kan finde plads i Hverdagsmuseet.

 

En klassisk spadseredragt, syet til Dora Mikkelsen, Nørre Søby Central, i 1950’erne. 
Den er syet af skrædder Valdemar Jensen, Nr. Lyndelse. 
Hertil fik mor syet den hvide silkebluse hos Fru Christiansen i Højby – hun som syede min brudekjole.  -  Grønne skindhandsker + matchende tørklæde – blev også anskaffet.  På den tid gik man med handsker, når man skulle være velklædt.  Hæklede handsker var også på mode; de medfølgende er hæklet af min mor.

 

Aase Reffstrup
Juli 2016

   

Orgelpiber fra Nørre Søby Kirke

   

Restaureringen af  Nørre Søby Kirke i årene 1978-1980 omfattede også udskiftning  af det gamle orgel.  Menighedsrådet besluttede,  at orgelpiberne blev givet til det nyoprettede lokalarkiv.  Formål:  at sælge dem ved auktion til fordel for arkivet.  Den fandt sted mandag den 3. marts 1980 – den første åbningsaften i Konfirmandstuen, som menighedsrådet havde stillet til rådighed for arkivet.  Der var stort fremmøde og livlige bud.

Vi fik  67 træpiber  og  25 tinpiber,  som i alt indbragte  4.600 kr.  Et meget velkomment bidrag til det unge arkiv.

Der er nu gået 36 år, og piberne begynder at finde vej til Hverdagsmuseet, som gerne tager imod dem. Og tak for det.

Aase Reffstrup
Juli 2016